Vaatehuoltoasema

Vaatehuoltoasema on korjauspaja, jossa opetetaan ja rohkaistaan paikkaamaan farkut, ompelemaan napit, parsimaan sukat, ja siinä sivussa tarjotaan materiaalitietoutta, vinkkejä tekstiilijätteen vähentämiseen ja vaatteiden elinkaaren pidentämiseen.

Vaatehuoltoasema syntyi 24.4. Vaatevallankumouspäivänä järjestetyllä kaikille avoimella korjauspajalla Helsingin yliopiston Porthanian aulassa, johon osallistui 80-100 henkilöä. Sen jälkeen olemme järjestäneet kahdeksan Vaatehuoltoasemaa: MadeByHelsingin paja 26.6. sekä Roskalavapaviljongin avoimet pajat 18.8., 21.8, 25.8. ja 28.8, korjauspaja ja tekstiilijäte-aiheinen näyttely Helsingin yliopiston ympäristöviikolla 6. 10. 2014. Vaatehuoltoasema osallistui myös kuukausittain järjestettäviin Käsitelmä-luentoihin Helsingin yliopiston Tiedekulmassa tarjoamalla apuvälineitä korjausompeluun Käsitelmien osallistujille 8.12. Viimeisin Vaatehuoltoasema oli pystyssä Educa-messuilla Tekstiiliopettajaliiton ständillä 23.-24.1.2015. Jo sovittuja tulevia tapahtumia Vaatehuoltoasemalla on Vaatevallankumouspäivänä 24.4.2015.

Miksi Vaatehuoltoasemia järjestetään?

Pikamuotikulttuuri on aikaansaanut ajatuksen siitä, että vaatteet eivät kerta kaikkiaan kestä käyttöä, ja että vaatteita kulutetaan. Vaatehuoltoasema sanoo, että vaatteen tulee kestää, ja se kestääkin, kun sitä huolletaan oikein, ja että jokainen vaateostos tulee olla huolella harkittu. Vaatehuoltoasema haluaa osaltaan ohjata tekstiilijätteen vähentämiseen: ei tuunaamalla ja uuden roinan tuottamisella, vaan vaalimalla sitä, mikä ihmisellä jo on. Vaatehuoltoasema haluaa muistuttaa myös, että hankittu halpavaate ei ole halpa, jos ajattelemme ihmistä, joka sen on tehnyt, tai ympäristöä, jonka pitäisi kestää tekstiilin kerskakulutus. Tiedämme, että kun vaatteessa on edes jokin omin käsin tehty osa, on se kalliimpi ja rakkaampi käyttäjälleen. Vaatevallankumous haluaa levittää rakkautta vaatteeseen ja uskoa omiin taitoihin.

Vaatehuoltoasema järjestettiin alunperin puuttuaksemme ihmisten ajatteluun vaatteiden kuluttamisesta. Halusimme hertättää ihmisiä ennemminkin käyttämään, huoltamaan ja rakastamaan vaatteitaan. Olennaisena osana tätä näemme vaatteiden huoltamisen perustaitojen: paikkaamisen, parsimisen, nappien ompelun, vetoketjujen korjaamisen ja pintahuollon taitojen uudelleen elvyttämisen. Näemme nämä taidot paitsi kädentaitojen ylläpitämisenä mutta myös jokamiehentaitoina, jotka pitäisi osata huolimatta siitä, onko osallistunut tekstiilityön opetukseen koulussa. Tästä syystä Vaatehuoltoasema on kaikille avoin ja maksuton osallistujilleen.

Vaatehuoltoasemien tulevaisuus

Vaatehuoltoasemat ovat olleet tykättyjä tapahtumia, joissa on voinut korjata ja huoltaa vaatteitaan, myös jakaa vinkkejä tähän liittyen. Olennaisiksi kiintokohdiksi toiminnassamme olemme ajatelleet käsityön jokamiestaitojen opettamisen ja ylläpitämisen järjestämällä sääännöllisiä tapahtumia opinahjossamme Helsingin yliopistolla, ja erityisesti Vaatevallankumous-päivän viettämisen ja sen mukana vaatteiden korjaamisen ja huoltamisen ilosanoman jakamisen tekstiilin kerskakulutuksen vastustamisen lisäksi. Vaatevallankumous 2015-päivää varten suunnittelemme ohjeistuksen Vaatehuoltoaseman järjestämiseen niille tahoille, jotka ovat kiinnostuneita järjestämään vastaavaa muualla Suomessa. Tampereella järjestettiin ensimmäinen Vaatehuoltoasema 20.11.2014.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s